Merkezi Sterlizasyon Birimi
24 Mayıs 2018

Diş Hekimliğinde sterilizasyon ve enfeksiyon kontrolünün önemi büyüktür. Bu nedenle merkezimizde sterilizasyonu sağlamak amacı ile doğru malzemeler ile doğru teknikleri uygulamaya ve otoklav kullanımının gerekliliğine büyük önem vermekteyiz. 

     Diş Hekimi, çalışanlar ve hastalar kan, tükürük ya da solunum salgılarındaki cytomegalovirus, Hepatit B virüsü, Hepatit C virüsü, Herpes Simplex tip1 ve 2 virüsleri, HIV, Mycobacterium Tuberculosis, stafilokoklar ya da streptokoklar gibi çeşitli patojen mikroorganizmalarla karşılaşabilirler. Son yıllarda teorik olarak da olsa ağız dokuları yoluyla “bulaşabilir prion hastalıkları” riskinden de söz edilmektedir. Diş hekimliğine özgü ilk kapsamlı enfeksiyon kontrolü yönergesi 1986’da CDC (Center for Disease Control and Prevention) tarafından yayımlanmış ve düzenli olarak güncelleştirilmektedir. Önemli hastalıkların büyük çoğunluğu belirtisiz geçirildiğinden enfeksiyon kontrolünün temel ilkesi, anamneze dayanmaksızın her hastanın enfeksiyon hastası olarak kabul edilmesi ve her hasta için aynı standartta uygulanmasıdır.

A.Temizleme-Dezenfeksiyon 
İşlem basamaklarında ilk sırada mutlaka etkili ve ilkelere uygun olarak yapılmış temizlik ve yıkamayla mikroorganizmaların %95-97’sinin ortadan kaldırıldığı bildirilmiştir. Merkezimizde ilk önce kirli aletler tazyikli sudan geçirilir daha sonra yıkama dezenfektör cihazında yıkanırlar. Yıkama/dezenfeksiyon makinesi aletleri temizler, dekontamine, dezenfekte eder ve kuruturlar.

B.Paketleme ve Otoklava yerleştirme
Steril edilecek başlık (airatör, mikromotor ve angldruva) ve aletler kullanım anına kadar paket ile muhafaza edilmelidir. Merkezimizde aletler paketlenirken, her aletin üzerindeki seri numarası Sterilizasyon Takip Programına barkod okuyucudan okutularak ya da dokunmatik ekranda tuşlanarak paketlenir ve sterilizasyon işlem barkodu yazdırılır. Yazdırılan bu barkod paketin üzerine yapıştırılır. Bu işlem her alet için ayrı ayrı yapılır. Pakete konulan aletlerin ağızları presslenerek ağızları kapatılır ve otoklava yerleştirilirler. Paketlerin yerleştirildiği otoklava ait çevrim rapor çıktısı, biyolojik indikatör ve bowie-dick test sonuçları forma kayıt edilir.

C.Sterilizasyon İşlemi
Merkezimizdeki buharlı otoklav cihazlarımızda bakteri sporları dahil olmak üzere mikroorganizmaların tüm canlı formlarının yüksek basınç ve buharla ortadan kaldırılması işlemi gerçekleştirilir. Otoklavın sterilizasyon süreci boyunca cihaz raporu çıktısı alınır.

D.Otoklavdan Boşaltma ve Kayıt
Otoklavdan çıkan barkodlu paketler Sterilizasyon Takip Programına okutularak, otoklav çevrim numarası raporu ve buna bağlı indikatör, bowie-dick testleri ile eşleştirilmesi yapılır. Bu basamak tüm basamaklara istenildiğinde geri dönülmesini sağlar. Yapılan işlerin ve testlerin kanıtları, biyolojik, kimyasal ve fiziksel performans testleri kayıt olarak tutulur ve arşivlenir.

E.Depolama ve Dağıtım
Tüm aletlerin paketleri çelik kapalı transfer küvetlerle, raflı sistemlere yerleştirilir. Depo alanında kontamine ya da paketin yırtık olduğundan şüphe edilenler, tekrar en başından sterilizasyon işlemine tutulurlar. Depolama alanı sterilizasyon alanına yakındır ve paketler Sterilizasyon Takip Programı Teslim ekranından paket barkodu okutularak diş hekimi adına kliniklere teslimleri gerçekleştirilir.

F.Klinikte Kullanma
Klinikte kullanılacak steril alet paketlerinin barkodları otomasyon sistemine barkod okuyucu ile okutularak hastanın protokol numarası ile eşleştirilir ve alet otomasyon sisteminde kirli listesine düşer. Barkodu okutulan paketin tekrar program kaydı yapılamaz. Artık korkmadan diş hekiminize muayene ve tedavinizi yaptırabilirsiniz.